Varför valde jag Sony SWR10 som min aktivitetsmätare?

Facebooktwitterlinkedinmail

Har nu efter lång vånda beställt och fått min aktivitetsmätare, Sonys SWR10 som är min första Internet of Things produkt och det var inget lätt val.

I min urvalsprocess har jag kommit fram till ett antal olika kriterier att fundera utifrån när du väljer produkt:

  1. Vad har du för behov? Framförallt för att mäta din träning? Följa din hälsostatus? Eller övergripande aktivitetsöversikt för att veta vad du lägger din tid? När jag läser en del recensioner tycker jag att man har utvärderat från fel kriterier. Man kan ju inte klaga på en aktivitetsmätare för att den inte har tilläckligt med träningsfunktioner när tillverkarens intention har varit en aktivitetsöversiktslösning.
  2. Vilket ”ekosystem” vill du tillhöra? Den appen/apparna du tänker använda måste dels hänga ihop med varandra och dels fungera med din aktivitetsmätare. Sedan är det ju så att tillverkarna på olika sätt vill binda upp dig till antingen en telefon, en app eller att köpa fler tillbehör som fungerar tillsammans (kan vara en våg t ex)
  3. Vad har du för telefon? Alla aktivitetsmätare fungerar inte med alla telefoner så kolla noggrannt om den stödjer just din telefon. Beror mycket på vilken version av mobilens operativsystem och om telefonen har stöd för rätt version av Bluetooth och NFC.
  4. Vem vill du dela din data med? Detta kommer bli en allt större fråga ju fler prylar vi har som kopplar upp sig mot Internet. Är det ok att Google, Microsoft eller någon annan vet vad du gör eller du vill ha kontroll över din data själv? Det pågår en livlig debatt bland forskare, myndigheter och utvecklare inom IoT hur detta skall hanteras.
  5. Behöver du en smart klocka eller bara en aktivitetsmätare? Mycket av funktionerna överlappar men det finns funktionsskillnader även om de i vissa fall är små.

Ja det blir många överväganden. Var skall vi börja?

Jag kom fram till att jag behöver en aktivitetsmätare som fokuserar på aktivitetsöversikt. Dels för att jag är intresserad var jag lägger min tid men även för att  de som används för träning kräver separat pulsband. De som har inbyggd pulsmätare har fått relativt dåliga recensioner på just den funktionen.

Eftersom många av aktivitetsmätarna är kopplade till någon typ av app så är det ju viktigt att den appen är något som du vill använda. Eftersom jag är i Android och Google världen så fokuserade jag framförallt på aktivitetsmätare som fungerar bra i den miljön.

Jag köpte nyligen telefon och funderade givetvis även då på vilken lösning jag skulle välja. Mitt telefonval landade på Sony Z3 istället för Samsungs S5 som var mitt andra alternativ. Mitt telefonval styr mitt val av aktivitetsmätare eftersom förutom de generella funktioner som en aktivitetsmätare har så finns det alltid   funktioner som är specifika för respektive telefontillverkare (om man inte köper en aktivitetsmätare som inte är kopplad till en specifik telefontillverkare så klart men då får man ju inga unika funktioner heller)

Dela data såg jag inte som ett stort problem just nu eftersom det är relativt tidigt i produkternas livscykel. Jag kommer säkert resonera annorlunda när jag kommer börja få annonser på webbsidor beroende på om jag har gått morgonpromenad, har hög puls eller om jag cyklar mycket vilket kommer vara fullt möjligt i framtiden om tillverkarna kommer kontrollera den data jag genererar.

Slutligen var jag länge sugen på en smart klocka men när jag började titta på recensioner, känna på dom i butik, uppleva att dom är ännu mer kopplade till respektive tillverkares telefoner och att det fortfarande är första generationen samt att designen i många fall är rätt sunkig så valde jag att avvakta dessa.

Vilka produkter utvärderade jag?

Aktivitetsmätare:

Garmin och Polar föll bort eftersom deras fokus är träning och dessutom kräver separat pulsband. Är även tveksam på deras framtida ekosystem.

Luxor föll bort pga ekosystemet.

Samsung föll bort för att jag valde Sony telefonen och den hade inga fördelar för mig gentemot Sonys alternativ.

Jawbone och Fitbit har bra aktivitetsmätare men när jag funderade så vill jag gärna utnyttja de funktioner som är kopplade till telefonerna.

Den enda som återstod då förutom Sonys var Microsoft band. Jag testade den när jag var i USA för några veckor sedan eftersom den inte är släppt i Sverige ännu och den känns som en typisk första versionsprodukt. Tror det kommer bli en kanonprodukt i kommande versioner men känns lite tidigt.

Sonys produkter fungerar bra med deras Lifelog som inte är en träningsapp utan mer en app för att kunna analysera sina aktiviteter och vad man lägger sin tid på. Appen har fortfarande sina brister men det finns potential.

När det gäller smarta klockor tittade jag på följande alternativ:

Baserat på mina kriterier ovan så föll LG och Motorola bort. Tog inte med Samsungs eller Pebbles eftersom jag inte tyckte dom var snygga.

Så då återstod Sonys tre produkter som alla har sina för och nackdelar.

  • SWR10: billig men ingen display
  • SWR30: display och går att prata i telefon men nästan i pris som en klocka och byggd på en egen Android app och i och med att Sony börjar bygga med Android Wear så är frågan om dom kommer fortsätta med denna lösning.
  • SWR50: bygger på Android Wear vilket borgar för mycket appar men är första generationen vilket innebär en del att önska som beskrivs i denna artikel i Swedroid.

Var länge inne på att välja SWR30 men kom fram till att jag tror att utvecklingen kommer gå snabbt under 2015 vilket gör att alla de med Display och är generation 1 ganska snabbt kommer antingen vara ersatta av bättre produkter och isåfall går de i generation 1 ytterligare ner i pris. Då kan jag välja mellan att köpa en billig generation 1 produkt eller köpa en mer funktionsrik, designad version 2.

Att komma igång med SWR10 var relativt enkelt. Det svåraste var nästan att sätta på sig bandet med en hand men när man fått den rätta knycken så gick det bra. Jag har tidigare läst att den tappar parningen med telefonen men det har jag inte upplevt som ett problem. Jag har inte kollat tillförlitligheten på t ex stegräknaren men jag är ju mer ute efter en övergripande tendens än exakta data så jag tycker inte det är så viktigt.

Hittills är jag nöjd med funktionerna speciellt att du kan styra telefonen på olika sätt med appar du kan ladda ner och installera i enheten (t ex starta musik, leta efter telefonen om jag har förlagt den, svara, avvisa osv).

Har ni några frågor så är det bara att höra av sig.