Nätverkande – vad är det?

Facebooktwitterlinkedinmail

Nätverkande är viktigt men vilken strategi skall du ha och vad är nätverkande?

Definition

Enligt denna definition så definieras affärsnätverkande som att man utvecklar relationer med personer och företag i motsats till att bara utbyta kontaktinformation.

Som säkert fler än jag har noterat så är det så finns det ett antal nätverkande trådar på LinkedIn. Jag skall i dessa trådar beskriva vem jag är och vad jag gör. Men är inte det som min profil är till för och detta innebär väl inte att man utvecklar relationen med personer och företag?

Vidare får vi dagligen kontaktförfrågningar från personer som vi inte känner som vill bli kontakter. Hur hanterar du dessa?

Hur gör jag?

Jag har, rätt eller fel, gjort en relativt tydlig uppdelning med hur jag hanterar sociala medier där jag ser Facebook som min privat sfär. Där lägger jag bara till kontakter som jag på något sätt har en personlig relation till: familj, vän, jobbat i samma företag som, väldigt speciell kundrelation osv.

Jag håller denna sfär som relativt avgränsad.

På LinkedIn är jag lite mer liberal i vilka jag lägger till men har gjort en för mig tydlig distinktion.

Jag skall på ett eller annat sätt i mitt yrke ha träffat eller varit i kontakt med personen i fråga. Att bara tacka ja till alla kontakter för bygga ett nätverk tycker jag är förkastligt. Detta eftersom jag inte kan avgöra om en person jag aldrig har träffat eller varit i kontakt med kan bidra till mitt nätverk eller om jag kan bidra till den personens nätverk. Det är inte mängden på antalet kontakter jag har utan kvaliteten i de kontakter jag har som är relevant enligt mig.

Om någon kontaktar mig angående en viss persons kompetens så vill jag kunna svara ärligt baserat på mina erfarenheter om denna person. Hur skall jag kunna göra det om jag bara har svarat på en kontaktförfrågan? Jag tycker det känns viktigt att vårda sitt nätverk och sätta ett värde på de kontakter man har. Jag tror att detta också är anledningen till varför LinkedIn inte visar hur många kontakter man har när man har passerat 500.