Google Shopping är här, Blocket shopping var här

Facebooktwitterlinkedinmail

I samma veva som Google Shopping lanseras så kommer Blocket lägga ner Blocket Shopping.

I början av januari kommer tjänsten att läggas ner för att fokusera på sin kärnverksamhet på annonser, Blocket Bostad och Blocket Jobb.

Beslutet visar hur svårt det är att försöka tjäna pengar på en tjänst med listning av butikspriser om den inte upplevs som oberoende och transparent för marknaden.

Konsumenten blir mer och mer upplyst kring e-handel och att då lista de butiker som betalar mest överst, att inte ha en effektiv filter funktion ger ingen tillräckligt bra kundupplevelse.

När det dessutom på vissa sätt inkräktar på kärnverksamheten av köp och sälj annonser och att Blockets produktdata till stor del kommer från Prisjakt (vilket innebär intäktsdelning) så blev det säkert svårt för Blocket att få lönsamhet.

Bland mina kunder tror jag att reaktionerna kommer bli väldigt olika. Vissa får mycket av sin trafik från Blocket Shopping och vissa betydligt mindre så det beror väldigt mycket på vilket sortiment man har om Blocket Shopping har varit ett viktigt trafiktillskott eller inte. Rent generellt tror jag att e-handlare har tyckt att trafiken från Blocket Shopping har varit för dyr i förhållande till konverteringsgraden.