App eller mobilanpassad webbsida?

Facebooktwitterlinkedinmail

När jag i början på 2000 talet var IT chef hyllade vi webbläsarens lov då vi, helt plötsligt fick möjlighet att leverera applikationer till användarna utan att springa runt och installera på hundratals datorer. Vi kunde enkelt uppdatera systemen utan att behöva boka tid med användarna för att planera in en uppgradering på deras datorer. Det var snabbt, enkelt, säkert.

När det gäller mobiltelefonin så har vi under de sista fem åren gjort en omvänd resa där ”appen” (där ordet app i sig är intressant eftersom man gör skillnad på en app och annan mjukvara/program) på något underligt sätt i många fall har blivit ett självändamål.

Ett exempel är fastighetsmäklarbranschen där flera aktörer enligt mig har fel angreppssätt.

Flera av de stora aktörerna med appar, har mellan 100 och 5 000 downloads på Google Play. Det skall jämföras med Hemnet som har mellan 100 000 och 500 000 downloads på Google Play. Jag saknar statistik för Appstore men kan tänka mig liknande relationer där.

Varför skall användaren ha en mäklarspecifik app för när du hittar alla bostäder på tjänster som Hemnet? Fail och inte genomtänkt.

Säg att en app har kostat 100K att utveckla och du får 100 användare att installera. Innebär en kostnad per användare om 1 000 kronor. Om dom ens har appen installerad längre.

I mitt perspektiv så är det mycket bättre att satsa på webbaserade lösningar anpassade till mobiltelefoner antingen byggt som en mobilanpassad hemsida eller specifika mobila landningssidor byggda med t ex CliqTags än att bygga specifika applikationer för telefonerna. Mer kostnadseffektivt, mindre risk, enklare att hantera.

Tillbaka till fastighetsbranschen så tycker jag det mest spännande konceptet verkar Mäklarhuset ha där man försöker ompositionera sin verksamhet (housebook.se) men gör det utan att försöka ta fram en app för bostadssökning….

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.